OpublikowanoPL 30/10/2017
Da. Apa dedurizata poate fi utilizata pentru baut. Oricum, gustul apei dedurizate nu poate satisface pe toata lumea. Principalul rol al unui dedurizator nu este de a pregati apa pentru baut ci pentru a schimba compozitia chimica a apei prin retinerea ionilor de calciu si magneziu, cei ce cauzeaza duritatea si care sunt cauza depunerilor de piatra din casa. Sunt existente pe piata solutii de dedurizatoare cu filtru de apa care, in afara de dedurizare, fac apa potrivita pentru baut. Oricum, apa fara ionii de calciu si magneziu poate fi utilizata pentru baut direct de la robinet. Totusi, exista o contraindicatie pentru persoanele cu diete cu continut scazut sau fara sodiu. In timpul procesului de dedurizare, ioni de sodiu sunt adaugati in apa. Este usor de calculat daca apa dedurizata pentru baut cu continut de ioni de sodiu este sigura intr-o dieta specifica. Pentru dedurizarea fiecarui grad german de duritate, se adauga aproximativ 8,2 mg de sodiu la litrul de apa. Prin consumarea a 3 litri de apa dedurizata, se consuma aproximativ 344 mg de sodiu, echivalentul a 0,87 grame de sare. Acesta este de exemplu, cantitatea de sare dintr-o felie de paine.
Acesta este un mit comun despre dedurizatoare. Gustul apei dedurizate poate fi diferit de cel al apei nededurizate. Explicatia este foarte simpla. Haideti sa mergem inapoi la ora de chimie :) In apa dedurizata, continutul de sodiu creste pentru ca ionii de calciu si magneziu sunt inlocuiti cu ionii de sodiu in timp ce, concentratia de cloruri in apa ramane neschimbata. Formul sarii este clorura de sodiu, NaCl. Sarea este formata numai din combinarea sodiului cu clorurile. Deoarece clorurile nu participa in procesul de dedurizare, nu exista posibilitatea ca apa sa fie sarata.
Intr-adevar, corpul uman necesita calciu. Calciul dizolvat in apa de baut este oricum, o mica parte din calciul pe care corpul uman il asimileaza pe parcursul unei zile. Cea mai mare doza sigura de calciu este 2500mg, dar numai 7% din acest procent poate fi obtinut din apa. Marea parte a calciului luat de organism, provine din alimente si suplimente. De aceea, rolul apei in asigurarea calciului necesar pentru organism este marginal.
Apa pentru baut trebuie sa intruneasca cerintele standardului. Sarcina furnizorului de apa este sa pre-trateze apa si sa o furnizeze in acest fel, la robinet. Apa dura poate fi bauta. In Romania, duritatea maxima admisa pentru apa de baut este de 28 °dH (grade germane). Duritatea medie a apei este de 20...25 °dH. Sanatatea Dvs. poate ca nu va fi afectatat de aceasta apa dar cantitatea de calcar se va acumula. Apa dedurizata, spre deosebire de apa dura, nu va va deteriora instalatiile, baia, electrocasnicele, hainele, parul sau pielea.