7 modalitati de reducere a consumului de apa in casa Dvs

7 modalitati de reducere a consumului de apa in casa Dvs

OpublikowanoPL 02/11/2017

De la spalatul parului pana la udarea gradinii – folositi multa apa in fiecare zi dar, puteti determina cu exactitate cata? Aceasta este o sarcina dificila, mai ales ca foarte rar acordam atentie acestui lucru in rutina de zi cu zi. In timp ce deschiderea robinetului pentru a va spala pe dinti poate parea banala, toate activitatile din casa Dvs. contribuie la cresterea cantitatii de apa ce ajunge la canalizare. Este estimat ca anual, mai mult de 250 miliarde de litri de apa ajung la canalizare! Vestea buna este ca limitarea consumului de apa este mai usoara decat credeti. Aici gasiti 7 modalitati simple.

1. Identificati scurgerile accidentale din casa

Daca observati scurgeri la robinet, mai mult ca sigur, supapa este defecta. Considerati ca acest lucru este fara importanta? Pentru moment, da. Dar in timp, problema va creste. Un robinet defect inseamna 5 litri de apa zilnic. Scurgerile pot proveni din diverse locuri. Cel mai adesea, problema este teava de cugere mai ales la baza. Din fericire, repararea unui robinet care curge este simplu si ieftin si poate ajuta la economisirea de bani.

18010534 1709599432673816 8556117799541676326 n

2. Verificati scurgerile de la toaleta

12% din consumurile totale de apa dintr-o casa provin din scurgeri necontrolate. Toaleta este una dintre cele mai comune surse ale acestei probleme. O toaleta care este permanent utilizata poate duce la canalizare intre 100 si 400 de litri de apa pe zi ceea poate duce la cresterea costurilor daca problema nu este remediata. Daca suspectati ca toaleta are scurgeri, faceti un test simplu. Adaugati cateva picaturi de colorant alimentar in vasul de apa. Daca observati ca apa in vasul de toaleta devine colorata dupa 30 de minute fara sa fi tras apa, atunci aveti scurgeri.

3. Faceti dusuri scurte

O alta modalitate de a reduce consumul de apa este de a reduce timpul pe care il petreceti sub dus. O solutie buna este sa opriti apa in timp ce va sapuniti si sa o deschideti din nou cand doriti sa va clatiti. In medie, o persoana petrece aproximativ 8 minute sub dus ceea ce inseamna 40 de litri de apa. In plus, pe langa limitarea timpului, instalati un perlator care va limita debitul de apa.

AdobeStock 82821895

4. Nu folositi toaleta pentru gunoi

Poate ca aruncati resturi de vata in toaleta in loc sa le aruncati la cosul de gunoi dar ganditi-va la acest lucru. Cantitatea de apa necesara pentru curatire variaza in functie de vechime. Toalete vechi consuma 10...16 litri de apa in timp ce, cele noi consuma pana la 5 litri de apa. Cea mai mare cantitate de apa consumata intr-o casa provine din apa trasa la toaleta, adica aproximativ 31% din total. De asemenea, supravegheati prietenii cu 4 picioare. Sunt cunoscute cazuri in care este folosita toaleta desi nu este nimeni prin preajma, stiti... doar pentru distractie :)

5. Inchideti apa in timp ce va spalati pe dinti.

Functie de modalitatea de periaj, cei mai multi oameni petrec 2...4 minute la chiuveta pentru a-si spala dintii in fiecare zi. Grija pentru dinti presupune multa atentie de aceea, abia observam cata apa curge in acest timp. Un minut de periaj cu robinetul deschis inseamna mai mult de 4 litri de apa. Intr-un an, aceasta inseamna 5000 de litri de apa, suficient pentru a umple 33 de cazi cu apa.

6. Porniti masina de spalat numai cand aceasta este plina.

O masina de spalat standard, consuma aproximativ 150 de litri de apa per ciclu, indiferent de cat de plina este deci, spalarea catorva rufe este o mare greseala si o risipa de bani. O modalitate de a reduce timpul de spalare, este sa sariti spalarea suplimentara. Cele mai multe masini au o optiune pentru clatire suplimentara dar, folosind cantitatea corecta de detergent, puteti obtine aceleasi rezultate fara sa consumati mai multa apa. Daca aveti apa dura, masina de spalat va functiona mai mult pentru a clati rufele decat daca folositi apa dedurizata. Un dedurizator va face hainele Dvs. mai curate si mai bine clatite cu un consum mai mic de apa.

maxpixel.freegreatpicture.com Woman Toothbrush Dentist 2099474

7. Stropiti gradina cumpatat

Multa lume crede ca udarea din abundenta ajuta la o mai buna crestere a plantelor. Dar puteti fi surprinsi ca, plantele nu trebuiesc udate atat de des. De fapt, aproximativ 50% din apa este irosita prin evaporare, vant sau un sistem de irigare ineficient. Excesul de apa de asemenea, ajuta la dezvoltarea bolilor si aparitia insectelor. Chiar si udari scurte dar zilnice sunt ineficiente intrucat apa se evapora repede si poate conduce la dszvoltarea de radacini superficiale in pamant. Este de preferat sa udati adanc odata pe saptamana pentru aproximativ o ora. Aceasta va permite apei sa ajunga in profunzime la radacini acolo unde umiditatea este necesara.

Exista o cale simpla de a sti cand este necesara oprirea udarii. Inainte de a porni aspersoarele, puneti o cutie de conserve goala in mijlocul terenului. Cand conserva este plina, cativa centimetri de apa au ajuns pe sol – atat cat aveti nevoie pentru radacinile plantelor. O alta modalitate este sa udati atunci cand temperatura este cea mai scazuta – dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Aceasta va reduce pierderile prin evaporare.

Înapoi la toate noutăţile

Pagina web folosește fișiere cookie. Mai multe informații în Politica de confidențialitate.